ARTYKUŁ ORYGINALNY
ROZWÓJ ORGANICZNEJ PRODUKCJI NA UKRAINIE I W POLSCE
 
 
Więcej
Ukryj
1
Lutsk Cooperative College Lviv Commercial Academy Łuckie Spółdzielcze Kolegium Lwowskiej Komercyjnej Akademii Lesya Ukrainka Eastern European National University Wschodnioeuropejski Narodowy Uniwersytet im. Łesii Ukrainki
 
 
Data publikacji: 09-07-2018
 
 
Autor do korespondencji
Nina Rebryna   

Nina Rebryna, 43000, Łuck, ulica Sobornosti 13/49, Phone: +38 050 603 46 50
 
 
Economic and Regional Studies 2015;8(4):107-118
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest przeprowadzenie porównawczej analizy rozwoju organicznej produkcji na Ukrainie i w Polsce oraz opracowanie praktycznych rekomendacji dla rozwoju danej produkcji w Ukrainie. W pracy zastosowano ogólnoteoretyczne metody naukowego poznania, w szczególności metodę dialektyczną, analizę systemową oraz fundamentalne zasady teorii ekonomicznej. Wykorzystano również metodę porównawczą i metodę analizy strukturalnej. Produkcja organiczna charakteryzuje się dynamicznym rozwojem na świecie. Na Ukrainie rynek organicznej produkcji znajduje się w stadium kształtowania. Analiza pokazała, że w ciągu ostatnich trzech lat obserwuje się tendencję nasycenia wewnętrznego rynku własną organiczną produkcją kosztem przerobu surowca z importu. Liczba gospodarstw organicznych w Polsce wielokrotnie przekracza liczbę analogicznych gospodarstw w Ukrainie. W badanym okresie liczba gospodarstw w Ukrainie wzrosła 5-krotnie, a w Polsce – 12-krotnie. Rynek produktów organicznych na Ukrainie jest w fazie kształtowania się. Wśród produktów organicznych na krajowym rynku pojawiły się takie produkty jak: pieczywo, płatki, dżem, soki, syropy, suszone owoce, herbata, miód. W Polsce do najbardziej popularnych produktów organicznych należy mięso, drób i produkty mleczne. Wprowadzenie na Ukrainie produkcji organicznej będzie sprzyjało: odtworzeniu urodzajności gruntów i zachowaniu środowiska naturalnego; rozwojowi wiejskich terytoriów i podniesieniu poziomu życia ludności wiejskiej; podwyższeniu efektywności i dochodowości produkcji rolniczej; wypełnianiu rynku spożywczego zdrową jakościowo produkcją; umocnieniu eksportowego potencjału państwa; poprawie wizerunku Ukrainy jako producenta i eksportera wysokojakościowej zdrowej żywności; zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego na Ukrainie; polepszaniu ogólnego dobrobytu społeczeństwa.
 
REFERENCJE (13)
1.
Huber B. (2013), The World of Organic Agriculture: Regulations and Certification Emerging Trends. Research Institute of Organic Agriculture. http:orgprints.org/22324/7/huber-2013-standards.pdf, (data dostępu: 08.04.2014).
 
2.
Kropyvko M., Kovalova О. (2010), Ecological Diversification of the Agricultural Earth Use is in Ukraine. Economy of Ukraine No. 7, pp. 78-85.
 
3.
Ministry of Agriculture and Rural Development of Poland, organic farming unit (2013). www.minrol.gov.pl/pol/Jakosczywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwo-ekologiczne-w-Polsce, (data dostępu: 08.04.2014).
 
4.
Moreau C. (2013), The French Organic Sector. BIOFACH, Nuremberg, http: orgprints.org/22345/13/moreau-2013_BiofachODN_french_market_AgenceBio.pdf (data dostępu: 08.04.2014).
 
5.
Niggli U. (2008), Advantages of Organic Farming: Environment and Economical Characteristics / ІІ Round of countries of Eastern Europe table «Organic agriculture and legislative providing», Kyiv, http:orgprints.org/15019/08/niggli-2009-advantages-oa.pdf (data dostępu: 08.04.2014).
 
6.
Organic in Ukraine (2010), Federation of organic motion in Ukraine. http://www.organic.com.ua/uk/h..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
7.
State purposeful program the development of Ukrainian village for a period to 2015 year. (2007). http://zakon4.rada.gov.ua/laws..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
8.
Switzerland F., Schaack D. (2013), The European Market for Organic Food. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL). Agricultural Information Company (AMI), Bonn, Germany BioFach Congress. Nürnberg, Session «The European Market for Organic Food». http://orgprints.org/22345/19/..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
9.
The law of Ukraine. (2014), On production and circulation of organic agricultural products and raw material. http://zakon4.rada.gov.ua/laws..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
10.
The Possibilities Of State Support For Organic Agriculture Development (2013), Swiss-Ukrainian project «The development of organic market in Ukraine». – (Electronic resource). http://www.ukraine.fibl.org/fi..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
11.
The World of Organic Agriculture: Key Indicators and Leading Countries (2013), FiBL & IFOAM. http://www.organic-world.net/f..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
12.
Ukraine Will Become One of World Leaders from the Production of Organic Good (2013), Informatively is an analytical bulletin of КМU. September. http://www.info-kmu.com.ua/201..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
13.
Willer H., Lernoud J. (2013), Organic Agriculture Worldwide. Key results from the FiBL-IFOAM Survey on Organic Аgriculture. Worldwide Part 1: Global data and survey background / Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), http://orgprints.org/22349/16/..., (data dostępu: 08.04.2014).
 
eISSN:2451-182X
ISSN:2083-3725
Journals System - logo
Scroll to top