ARTYKUŁ ORYGINALNY
PROCESY WZROSTU WYBRANYCH UPRAW ROŚLIN PRZYPRAWOWYCH W REJONIE HARIJANA
,
 
 
 
Więcej
Ukryj
1
Department of Economics, Chaudhary Devi Lal University, Sirsa, India
 
 
Data nadesłania: 25-08-2021
 
 
Data ostatniej rewizji: 01-09-2021
 
 
Data akceptacji: 03-09-2021
 
 
Data publikacji online: 30-09-2021
 
 
Data publikacji: 30-09-2021
 
 
Autor do korespondencji
Choote Lal   

Department of Economics, Chaudhary Devi Lal University, Sirsa, Barnala Road, Sirsa, 125055, Sirsa, India
 
 
Economic and Regional Studies 2021;14(3):346-357
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Przedmiot i cel pracy: Celem pracy jest analiza wzrostu uprawy, produkcji i wydajności produkcji roślin przyprawowych w rejonie Harijana w Indiach. Materiały i metody: Badanie opiera się na danych wtórnych z okresu 17 lat, tj. od sezonu 2001-2002 r. do 2017-2018 r. Na podstawie największej powierzchni zasiewów, z sezonu uprawowego Rabi i Charif, wyselekcjonowano do analizy cztery rośliny przyprawowe – imbir, kurkuma, czosnek i kozieradka. W badaniach wykorzystano narzędzia statystyki opisowej (średnia arytmetyczna i współczynnik zmienności C.V.) oraz CGR (skumulowany wskaźnik wzrostu). Wyniki: Badanie wykazało znaczący dodatni przyrost, odpowiednio o 2,20%, 4,50% i 2,20% w odniesieniu do powierzchni, produkcji i wydajności imbiru w dystrykcie Panchkula. W dystrykcie Yamunanagar stwierdzono wzrost o 13,80% w odniesieniu do powierzchni i o 10,20% w odniesieniu do produkcji kurkumy. Ujawniono jednak ujemny wskaźnik wzrostu wydajności na poziomie -3,20%. W dystrykcie Karnal, dodatnie wskaźniki wzrostu w wysokości 1,50%, 3,30% i 0,17% stwierdzono odpowiednio w odniesieniu do powierzchni, produkcji i wydajności produkcji czosnku. W dystrykcie Yamunanagar stwierdzono też, że wskaźnik wzrostu kozieradki wynosił odpowiednio 7,30%, 7,60% i 13,90%. Cały rejon Harijana odnotował umiarkowany wzrost o 1,7%, 2,8% i 1,1% rocznie, odniesiony odpowiednio do powierzchni, produkcji i wydajności uprawy roślin przyprawowych. Wnioski: Badanie ujawniło dodatnie wskaźniki wzrostu wszystkich wybranych upraw roślin przyprawowych, co wskazuje na rosnące perspektywy upraw tych roślin w Harijanie.
INFORMACJE O RECENZOWANIU
Sprawdzono w systemie antyplagiatowym
 
REFERENCJE (10)
1.
GoH (Government of Haryana) (2018). Statistical Abstract of Haryana. Panchkula: Economic and Statistical Advisor, Planning Department, Government of Haryana. Retrieved from: URL: http://esaharyana.gov.in/en-us....
 
2.
GoH (2001-2018). Horticulture Department, Government of Haryana. Retrieved from: http://hortharyana.gov.in/en.
 
3.
GoI (Government of India) (2018). Horticultural Statistics at a Glance 2018. Delhi: Government of India, Controller of Publication. Retrieved from: http://nhb.gov.in/Statistics.a....
 
4.
Joshi, D., Singh, H.P. (2015). An Empirical Analysis of Growth and Instability in Major Spices in India. International Journal of Agriculture Science, 7(2), 440-444.
 
5.
Maske, M., Jain, B.C. (2013). Compound Growth Rate (CGR) of Area, Production and Productivity of Papaya in Raipur District of Chhattisgarh. International Journal of Agriculture Environment and Biotechnology, 6(1), 139-143.
 
6.
Naik, V., Hosamani, S.B. (2016). Growth and Instability Analysis of Turmeric in India. Journal of Farm Science, 29(3), 377-380.
 
7.
Patil, S.I., Kerur N.M. (2016). Growth and Instability Analysis of Onion and Garlic in India. Hind Agriculture Research and Training Institute, 11(3), 214-218. https://doi.org/10.15740/HAS/A....
 
8.
Patil, A.N., Yeledhalli, R.A. (2016). Growth and Instability in Area, Production and Productivity of Different Crops in Bengaluru division. International Journal of Agriculture, Environment and Biotechnology, 9(4), 599-611. https://doi.org/10.5958/2230-7....
 
9.
Rosengarten, F. (1969). The Book of Spices. New York: Jov Publication,Inc.
 
10.
Yogesh, M.S., Mokshapathy, S. (2013). Production and Export Performance of Black Pepper. International Journal of Humanities and Social Science Invention, 2(4), 36-44.
 
eISSN:2451-182X
ISSN:2083-3725
Journals System - logo
Scroll to top