ARTYKUŁ ORYGINALNY
PROCESY WZROSTU WYBRANYCH UPRAW ROŚLIN PRZYPRAWOWYCH
W REJONIE HARIJANA
			
	
 
Więcej
Ukryj
	
	
									
				1
				Department of Economics, Chaudhary Devi Lal University, Sirsa, India
				 
			 
										
				
				
		
		 
			
			
			
			 
			Data nadesłania: 25-08-2021
			 
		 		
		
			
			 
			Data ostatniej rewizji: 01-09-2021
			 
		 		
		
		
			
			 
			Data akceptacji: 03-09-2021
			 
		 		
		
			
			 
			Data publikacji online: 30-09-2021
			 
		 		
		
			
			 
			Data publikacji: 30-09-2021
			 
		 			
		 
	
							
					    		
    			 
    			
    				    					Autor do korespondencji
    					    				    				
    					Choote  Lal   
    					Department of Economics, Chaudhary Devi Lal University, Sirsa, Barnala Road, Sirsa, 125055, Sirsa, India
    				
 
    			
				 
    			 
    		 		
			
												 
		
	 
		
 
 
Economic and Regional Studies 2021;14(3):346-357
		
 
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Przedmiot i cel pracy: Celem pracy jest analiza wzrostu uprawy, produkcji i wydajności produkcji
roślin przyprawowych w rejonie Harijana w Indiach. Materiały i metody: Badanie opiera się na
danych wtórnych z okresu 17 lat, tj. od sezonu 2001-2002 r. do 2017-2018 r. Na podstawie największej
powierzchni zasiewów, z sezonu uprawowego Rabi i Charif, wyselekcjonowano do analizy
cztery rośliny przyprawowe – imbir, kurkuma, czosnek i kozieradka. W badaniach wykorzystano
narzędzia statystyki opisowej (średnia arytmetyczna i współczynnik zmienności C.V.) oraz CGR
(skumulowany wskaźnik wzrostu). Wyniki: Badanie wykazało znaczący dodatni przyrost, odpowiednio
o 2,20%, 4,50% i 2,20% w odniesieniu do powierzchni, produkcji i wydajności imbiru
w dystrykcie Panchkula. W dystrykcie Yamunanagar stwierdzono wzrost o 13,80% w odniesieniu
do powierzchni i o 10,20% w odniesieniu do produkcji kurkumy. Ujawniono jednak ujemny wskaźnik
wzrostu wydajności na poziomie -3,20%. W dystrykcie Karnal, dodatnie wskaźniki wzrostu
w wysokości 1,50%, 3,30% i 0,17% stwierdzono odpowiednio w odniesieniu do powierzchni, produkcji
i wydajności produkcji czosnku. W dystrykcie Yamunanagar stwierdzono też, że wskaźnik
wzrostu kozieradki wynosił odpowiednio 7,30%, 7,60% i 13,90%. Cały rejon Harijana odnotował
umiarkowany wzrost o 1,7%, 2,8% i 1,1% rocznie, odniesiony odpowiednio do powierzchni, produkcji
i wydajności uprawy roślin przyprawowych. Wnioski: Badanie ujawniło dodatnie wskaźniki
wzrostu wszystkich wybranych upraw roślin przyprawowych, co wskazuje na rosnące perspektywy
upraw tych roślin w Harijanie.
		
	
		
INFORMACJE O RECENZOWANIU
			Sprawdzono w systemie antyplagiatowym
		
	 
REFERENCJE (10)
			
	1.
	
		GoH (Government of Haryana) (2018). Statistical Abstract of Haryana. Panchkula: Economic and Statistical Advisor, Planning Department, Government of Haryana. Retrieved from: URL: 
http://esaharyana.gov.in/en-us....
 
		
	 
	 
 			
			
	3.
	
		GoI (Government of India) (2018). Horticultural Statistics at a Glance 2018. Delhi: Government of India, Controller of Publication. Retrieved from: 
http://nhb.gov.in/Statistics.a....
 
		
	 
	 
 			
	4.
	
		Joshi, D., Singh, H.P. (2015). An Empirical Analysis of Growth and Instability in Major Spices in India. International Journal of Agriculture Science, 7(2), 440-444.
		
	 
	 
 			
	5.
	
		Maske, M., Jain, B.C. (2013). Compound Growth Rate (CGR) of Area, Production and Productivity of Papaya in Raipur District of Chhattisgarh. International Journal of Agriculture Environment and Biotechnology, 6(1), 139-143.
		
	 
	 
 			
	6.
	
		Naik, V., Hosamani, S.B. (2016). Growth and Instability Analysis of Turmeric in India. Journal of Farm Science, 29(3), 377-380.
		
	 
	 
 			
	7.
	
		Patil, S.I., Kerur N.M. (2016). Growth and Instability Analysis of Onion and Garlic in India. Hind Agriculture Research and Training Institute, 11(3), 214-218. 
https://doi.org/10.15740/HAS/A....
 
		
	 
	 
 			
	8.
	
		Patil, A.N., Yeledhalli, R.A. (2016). Growth and Instability in Area, Production and Productivity of Different Crops in Bengaluru division. International Journal of Agriculture, Environment and Biotechnology, 9(4), 599-611. 
https://doi.org/10.5958/2230-7....
 
		
	 
	 
 			
	9.
	
		Rosengarten, F. (1969). The Book of Spices. New York: Jov Publication,Inc.
		
	 
	 
 			
	10.
	
		Yogesh, M.S., Mokshapathy, S. (2013). Production and Export Performance of Black Pepper. International Journal of Humanities and Social Science Invention, 2(4), 36-44.